Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Saturday, July 28, 2012

Oldschool

Entry yang aku tulis ni dah lama main dalam kepala cuma mungkin belum sampai seru untuk aku menulis mengenainya atau lebih tepat lagi aku malas. Baru-baru ni Encik H update entry pasal lagu, dan entry ini pon tak lari tentang muzik yang aku rasa memang dekat dengan diri aku. 

Ishh..tak reti pulak nak mula macam mana. Sebenar aku cuba membandingkan lagu-lagu yang ada sekarang dengan lagu-lagu yang boleh dianggap retro. Jika aku melihat dari perspektif penulisan lirik dan bait-bait ayat yang digunakan dalam sesebuah lagu tu sendiri, aku pilih lagu retro.

Bukan bermaksud aku menolak mentah-mentah semua lagu-lagu yang ada sekarang. Tipu sangat kalau dikatakan begitu. Cuma aku suka melihat dan mendengar susunan lirik lagu-lagu yang oldschool ni berbanding lirik lagu-lagu sekarang. 

Ranting-ranting hasad
Tak menghambat langkah
Kau yang merdeka
Pedih luka-luka
Kau jadikan lagu
Kisah hidupmu
Moga menjadi cermin insan
Buat pedoman dalam perjalanan..

Kau tak rasa lirik ni tersusun indah ke? Ini cuma contoh, dan mungkin ada lirik lain yang lebih indah. Jika dan sekiranya nak dibanding dengan lagu sekarang-- Poking-poking-tagging-tagging-liking-liking-flirting-flirting..duh~ apa tu -__-ll  Atau mungkin ini hanya luahan selera aku dan aku tidak boleh tidak menafikan selera telinga orang lain yang aku percaya berbeza sesama kita. Atau mungkin belum cukup senior dan berpengalaman untuk menilai semua ni. *banyak sungguh kemungkinan. Alaa..aku kan ada ramai kakak-kakak dan abang-abang yang lebih senior kat sini. Ye dak? :D 


Oke, yang kat bawah ni takde kaitan--cuma kalau tengok dari mula sampai akhir gua shukew part Abam Mus May :x



37 comments:

  1. Replies
    1. kalau nilai lagu based pada lirik, aku rasa lagu2 lama lebih kualiti..much better berbanding lagu alif aziz..pada aku, lagu lama jadi best sebab lirik2 tu kita bukan setakat lafaz..

      teringat lirik2 Allahyarham Loloq..

      Delete
    2. yup tepat tu encik H, selari dgn pemikiran saye. eceyh. kau ni mmg mix byk sgt ye h?

      Delete
    3. joho klantan kuantan jawa dan ape2 lagi lepas ni =))

      Delete
    4. erkk..kedah..perak..nismilan..sabah sikit2..hakhakhak

      Delete
  2. akak suka sastera, yg bahasa dia susah org nk phm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah yg susah2 paham tu kang x smpai pulak kt org., cemane tu :P

      Delete
  3. sastera yg buat bahasa melayu tak hilang dek zaman ;')

    ReplyDelete
  4. suara abam mus ni tak makan usia.best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! smpai skang pon mantain je kan :D

      Delete
  5. lagu lama-lama lirik indah penuh erti chuu..itu pasal ramai yang suka dan malar segar sepanjang zaman. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la aien, kite pon x terkecuali hehe

      Delete
  6. aku membesar dengan lagu2 ciptaam mnasir dan lirik loloq....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptot la kau pndai berseloka berpantun bagai kan., haha

      eh ade kaitan x :P

      Delete
  7. camne iklan nuf ko bleh ade tgh2 entri lak ni..:-w

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia mmg suke dok ikot suke hati dy bundle., haha

      Delete
  8. bahasa2 dan karya2 dulu lebih puitis dan berseni daripada karya sekarang. sekarang ni mungkin dasyat dari segi susunan muzik, tapi tidak pada susuanan lirik dan kata2 madah yang indah dan menusuk kalbu... penulis lirik dulu lebih berjiwa daripada penulis lirik sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kite salu je tgk penynyi tp disebalik lagu tu sendiri penulis lirik dy berbakat., wlaupon ade juga penynyi yg mnulis lirik hihi

      Delete
  9. Chuu, thanx atas info tu. serius chic na tak pernah tau pasal tu. sbb chic na pernah nampak benda tu dekat takwim Ramadhan. time kasih tau. chic na dah remove. (^_^)V

    ReplyDelete
  10. sejujurnya aku suka lirik-lirik lagu lama. dan suka nyanyi dengan abang aku,sebab abang aku yang pengaruhkan aku suruh suka lagu-lagu oldskool,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade geng lagi la best bobot., ni klu pegi karok msti layan haha

      Delete
  11. lama itu klasik
    dan klasik itu asyik

    kueh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah! setuju sangat.,

      hye kueh..lame x nmpak :)

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Aku lak suka lagu2 zaman aku skola menengah & zaman kat U. Err kira lagu2 90an - 2000an kut. Hehe. Err lagu skang pun ade yg okey. Cuma maybe aku dah kurang sket denga radio or cari & download lagu. Lagu2 cam poking2 tagging2 tu mmg tolak tepi r.

    Err & lirik lagu yg kau tulis kat atas tu aku kurang tau Chuu. Retro sgt pun aku tak bape tau. Haha! :P

    ReplyDelete
  14. haha lebey kuang aku gak la tu liyaa., mmg skang pon byk gak lagu yg oke sbenarnye.,bukan xde lngsung haha.,

    atas tu lagu hattan-tangisan marhaenis :)

    ReplyDelete
  15. kadang2 je aku dgr lagu aku hayati lirik tu.kekek..dgr sekadar utk halwa telinga je aku ni. =p

    tp kalau yg obvious muzih dan lirik hampeh tu mmg perasan la kan.tp ada jgk lagu moden ni yg nampk nonsence tp lain dr yang lain buat aku terfikir, bukan senang nak come out with that unique idea right.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la hanie., tp aku selalunya akn tngkap halwa tlinga dulu, bile rasa sedap baru aku tgk lirik dy, but then komposer yg betul2 kreatif mmg salunye dpt buat lirik yg maveless! :D

      Delete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.