Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Friday, August 10, 2012

Hukum Memandulkan Kucing


Aku taip dan kemudian aku tekan butang backspace. Taip dan backspace. Itu la yang aku buat untuk masa ni, tak tahu nak mula dari mana mungkin kehabisan idea.

Beberapa hari lepas, aku menghadiri satu temuduga untuk jawatan graphic designer tapi tak berjaya. Tak perlu tanya mengapa sebab yang pasti bukan kerana kekhilafan aku tapi sebab pengurusan syarikat tu sendiri yang tak beretika malah lebih tepat aku katakan TIDAK BERDISPLIN. In fact, syarikat tu dah panggil aku untuk inteview, aku dah datang jauh-jauh at last orang yang nak temuduga aku tak hadirkan diri. Memang dapat maki dari aku.

Oke bukan inteview yang aku nak cerita sebenarnya. 

Menyimpang dari bab interview, sebelum balik rumah aku singgah di Jabatan Vaterina Kuala Kubu Bharu untuk bertanya mengenai kos memandulkan kucing. Memandangkan ada 4 ekor anak kucing (adik kepada Putih) baru lahir kat rumah ni, so ayah ambil tindakan awal untuk mandulkan Putih sebelum dia bunting. Now total kucing kat rumah ada 6 ekor.



The next day aku teman ayah ke Rawang--angkat satu sangkar kucing dan petang tu juga Putih di bawa ke klinik. Kos total around RM120- RM130 tapi pagi tadi aku search ada pulak lagi murah-- around RM80 saja. Mushkil pulak aku :-?

Ok, yang ni penting--kucing yang nak dimandulkan perlu atleast 6 bulan tahu? Bagi kucing yang dah beranak pulak perlu at least sebulan selepas beranak. Dan kucing tersebut perlu berpuasa terlebih dahulu sebelum operation. Macam manusia jugak lah kot, before operation mesti mau puasa maa.. 

Encik doktor bagi ubat antibiotik dan ubat untuk disapu pada luka jahitan. Kecik je kira-kira 5mm camtu. Lepas pick up dy dari klinik semalam, Putih terpaksa dikuarantin untuk beberapa hari sebab nak pastikan dia betul-betul pulih. Ouh sayu sungguh aku keadaannya melihatnya :|

Rasa sebak sangat masa pick up dia..
Semoga Putih cepat sihat.

*****

Hukum memandulkan kucing:






Psst~ sebenarnya gua tak sanggup nak taip perkataan 'memandulkan' tu -__-

45 comments:

  1. Replies
    1. erkk bia betik., ape kan daya, dah bayar da pun :|

      Delete
  2. Replies
    1. erkk..kat signboard tu memang ada tulis "chuuisme.blogspot.com" ke? hebak la lagu tu..

      nanti bila aku dah jadi mandur JKR, mohon jangan mandulkan aku..kahkahkah

      Delete
    2. signboard tu aku yg sponsor mmg layak ade link blog aku la., kahkah..

      err mohon tak perlu apply jd mandur JKR..aku xreti nak mandul2kan org =P

      Delete
  3. ooo..harus mandulkan kucing.ye la tau beranak anak tak jaga..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la hanie., nanti da byk anak dy tak terjaga pulak. nak buang syg, aku tgk kucing yg org buang kat tepi2 jalan tu kesian je., kurus keding x cukup mkn agknye ..

      Delete
  4. dulu ada bela kucing betina tapi tak payah mandulkan pun dia tak beranak-anak pun pasal dia keliru dia jantan ke betina. siyesss chuu kucing aku tu spesel sangat sebabkan kecelaruan jantina. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aien first time aku dgr cite ade kucing cm kucing ko ni., tapi mane kau tahu dy kecelaruan jantina? mushkil aku :-?

      Delete
    2. err...mari aku rungkaikan kemusykilan ko. hehe. gini kisahnya...kucing aku betina kalau ikutkan alat sulitnya. pastu masa baby dia pernah trauma kena kejar dengan kucing jantan jiran.

      pastu bila makin membesar dia ingat dia jantan bila banyak kali kucing jantan ngorat bila tiba musim mengawan kucing aku buat dono je.

      pastu boleh pula buang tebiat dia main pancut2 tanda kawasan macam jantan. see...pelik sungguh. siapa yg tengok mesti cakap pelik...pastu tiba2 dia hilang dengan penuh misteri. sampai sekarang tak bela kucing da.

      Delete
    3. haha kesiannye weh., ni semua gara2 trauma la kot., smpai x tawu diri sendrik jantan ke betina., btw memandangkan kucing tu pon dah x de ngan ko x dpt la aku nak tgk kucing tsebut ekeke.,

      dua alam betol kehkeh XD

      Delete
  5. ooo alhamdulillah syukran ilmu baru je tau ni :)

    ReplyDelete
  6. aiii lawak tol la ustaz azhar ni, wahkahkahkah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..ustaz selalu je buat x kering gusi., walaupon pose2 ni molot selalu kering -__-

      Delete
  7. Errr, mahalnya.. Mak aku guna air tapai jep :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. err cemane mak ko buat syida? bagi turun ilmu sikit :|

      Delete
  8. sabo le chuu yea.. nanti lama2 dia terima la hakikat dia dah mandul...

    ReplyDelete
  9. tak mahu guna mandol..guna kasi...

    kueh

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.,, kenape aku x terpikir -__-ll
      thanks kueh

      Delete
  10. terima kasih di atas info yang berguna ini ..
    mungkin saya boleh cadangkan kepada pihak pentadbiran supaya memandulkan kucing-2 yang banyak di kolej nun

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kolej aku dulu pon byk kucing payeh., besepah2., bg kat ko je lah :P

      Delete
  11. eh.. pergi rawang nape tak cakap??da dekat da tu.hahaha

    ReplyDelete
  12. alahai... tapi memang dibolehkan pun...

    ReplyDelete
  13. Aku penah bela kucin masa bru2 kawen.. tp xsempat besar anak kucin tu mati.. nanes aku... pahtu laki aku xbg bela dah.. sian tgok aku nanes katenyer.. hampeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alolo.. kan mell.. kalau dah syg mmg cmtu..

      Delete
  14. aku takda kucing..tapi , aku suka kucing..
    ape-ape pun..smoga kucing ko cepat sihat hendaknya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks izzar, btw, sekarang dy mkin sihat. :)

      Delete
  15. eerrr...ape pulak hukum menghamilkan kucing..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..tingkahlaku abnormal. tu je yg aku tawu :|

      Delete
  16. kesian kucing kena puasa...kalo dia curi-curi makan camne? kita bknnya tau...

    ReplyDelete
  17. hehe tu x twu la pulak, tp sebab da biasa bg dy mkn , so the day b4 tu x bg dy mkn, mcm tu la :)

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.