Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Tuesday, June 19, 2012

Noob Noob

*****
"Kau tu yang noob!" Aku rasa tak adil bila ada orang cakap macam tu sebab semua orang pernah jadi noob. melainkan kau memang dilahirkan untuk jadi warrior yang keluar je dari perut mak kau, tak sempat nak uwekk (bukan muntah tapi nangis), kau dah pandai berlari.

Dalam konteks berblog, aku sendiri mengaku masih noob. Blog ni baru berusia dua tahun mungkin antara blog celah gigi yang tak menjamin apa-apa pun samada pada aku apatah lagi pada siapa-siapa. Cuma, aku sayang tulisan dan kawan-kawan yang aku ada dari blog ni.

Jauh lagi dari apa yang aku cuba sampaikan. Let say aku bagi satu situasi:

Satu hari kau blogwalking ke blog orang-lain-yang-kau-tak-kenal, tiba-tiba entah angin dari mana datang rasuk kau untuk baca satu entry yang orang-lain-yang-kau-tak-kenal tu taip. Secara faktanya, kau pernah jumpa isu yang sama dari belog yang berbeza, bulat-bulat macam orang-lain-yang-kau-tak-kenal tu tulis (cuma cara olahan yang berbeza). Bukan sekali, tapi dua tiga empat kali."Orang lain dah lama tulis pasal benda ni lah. Noob" kau cakap dalam hati sebab kalau kau cakap terang2 pon tak guna serupa cakap dengan laptop. 

Ok, hold dulu situasi ni.

Satu lagi situasi. Satu hari kau share satu benda yang kau rasa baru dalam life kau. Baru bagi kau tapi tak bagi sesetengah manusia yang boleh dianggap superseniorita dan lebih berpengalaman. Silap hari bulan kau kena gelak sebab beliau yang superseniorita tu 10 tahun lebih kehadapan, 10 tahun lebih dahulu tahu dan 10 tahun kali dah terbiasa dengan benda yang kau rasa baru tu. Dan kau yang mulanya eksaited dengan benda baru tu terus rasa down macam baru jatuh dari tingkat 84 sebab kau rasa diri kau noob. Tak ke sakit?

Kesimpulannya, janganlah kita memperkecil rakan-rakan yang baru dalam dunia blog, lagi2 macam aku ni :"> :)) Salah ke jadi noob? Awak tu niat dalam hati tu sekadar untuk borkongsi. Kamon-lah, semua orang pernah jadi kanak-kanak. Tipulah kalau kau cakap tak pernah berak dalam pempers. Lainlah macam aku, memang tak pernah..sebab zaman aku kecik-kecik pakai kain napkin je wakaka.


#Noob merujuk kepada 'newbie' atau orang baru dalam sesuatu perkara.

61 comments:

  1. Replies
    1. aku rilek je chuu..noob gak..siap kentut pon bau nestum..hahaha...

      *lama ko tak tulis panjang ek..marah je nampak..hahhaa...

      Delete
    2. bau nestum? puii..hahaha
      aku pon rase mcm entry ni beremosi dah mcam liyaa lak ek aku tulis hihi.,tp sebenarnye aku tulis sebab nk ingtkn diri aku =))

      Delete
    3. biasela..aku noob tahap baby lagi..tu yang kentut bau nestum..kehkehkeh..aku tak amik kesah pasal orang nak ngata pasal tu sbb benda tu tak salah pon..

      janji kita dapat berkawan sebab berblogging gak kan..tu memang benda paling beharga la bagi aku..nak glamer,nak kaya memang takdo laa..dapat kawan pon dah cukup...

      Delete
    4. aku pon x kisah sgt sebenarnye sbb benda ni pon x jd kat aku., aku sebenarnye ade terfikir cmtu, so aku letak la diri aku kat tempat org tu., tu yg jd emo lak kahkahkah :))

      Delete
    5. bagus2..ko semakin menjadi penulis blog yng hebat chuu..bila wat entri ko leh imagin je, tak payah ko sendiri alami tu tak noob lagi..tu nobita..kehkehkeh..

      Delete
    6. chit chat nampak kt ruangan komen ni. Kehkeh..

      Delete
    7. cett..x bole lawan ko lagi hahaha. uish nobita2 jgn sebut oit., nti dy kecik aty LoL

      Delete
    8. mell>> sini pon jadi hahaha., komen2 smpai lebam XD

      Delete
  2. waa... first time ko emo dlm blog.. huhuhu takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emo tu aku yg create., sebenarnye x emo pon hahaha

      Delete
  3. aku ngaku lam dunia blog aku msih noob.. Sobs3x..

    Law dunia realiti. Kita akan senantiasa noob.. Pasal sedar x sedar.. Setiap hari kita akan pelajari pelbgai perkara bru dlm hdup.

    Aww.. Noobita nye komen aku. Ahak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sebab hanya dari situ kite akan terus ke hadapan., nama pon manusia., x kan habis belajar tu :P

      #aiyoo skema la pulak aku XD

      Delete
  4. sabar k.bese la tu.mesti ada la yang rasa atau bajet power.hidup ini satu pembelajaran tanpa henti termasuk lah blogging kan.keep it up.pedulikan apa orang nak cakap.saya dah masuk 3 tahun pon rasa cam budak baru belajar lagi.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. even 4~5 tahun pon still akan terus belajar dan terus noob. im forever noob hahaha. hepi blogging! :D

      Delete
  5. bila aku men DOTA jangan cakap aku noob...
    sensitive oooo...

    p/s: selalunya GAMERS tak suka digelar noob... setakat blogger ni takde pe sangat kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ko pro dota kot hahaha.,yup xde ape sgt nak kesah pon sebenarnye mybe dari dari sudut pndangan berbeza, lain efek dia.,

      Delete
  6. hAHHHahaha.. jgn nk noob sangt la.. lantak dieorang la nk tulis apa.. n lantak la kita nk tulis ape pn kn.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la kan., tp x semua org berfikiran macam kite., susah nak puaskn hati semua org :D

      Delete
  7. betul2.
    tak elok cakap orang baru2 nak up ni noob.
    dulu kita pun penah jadi noob jugakk kann.
    :)

    chu oii.
    tukar leee jadi pop up komen.
    tenet chemay ni dah la bentattt.
    wuaaaaaa
    T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyela chemey., x baik cakap org noob taw. tsk tsk..:P

      #alolo sowi chemey, kite buat cmni sebab sng reply2., >.<

      Delete
  8. amboi. noob noob pulak...asal aku terasa macam aku pun noob jugak ek??


    eh! lupa pulak...aku pun baru lagi ber-blogging-an ni chuu. banyak yang aku tak tahu dari tahu tapi aku suka ambil tahu apa yang aku tak tahu. sikit-sikit ambil tahu nanti lama-lama jadi bukit tahu aku tu..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit2 lame2 jd klcc hihihi.,same2 la kite masih baru., hidup sentiase perlu belajar ye dop? :D

      Delete
  9. noob noob lah asalkan mula dari bawah..lama2 jadi la atas..yedakk? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 betul tu nana., kalau terus kat atas cemane tu :P

      Delete
  10. Aku noob. Aku rasa noob tu comel. Jadi kau comel. Kahkahkah..Kalau kau rasa kau noob boleh lah kau rasa kau pun comel..Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..aku nak taip jadi aku comel tertaip kau pulak :| Jgn perasan ye chuu...ekekeke...

      Delete
    2. ekekeke x pasal2 dpt comel =))

      Delete
    3. -.- aku dah cakap jgn perasan :|

      Delete
    4. sila abaikan arahan untuk jgn perasan tu kahkahkah

      Delete
  11. errr... aku rasa aku pun pernah rasa macam tu...

    tapi...

    apa ada hal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2., ape de hal kan tk., kahkahkah

      Delete
  12. noob dan aku sangat serasi :))
    noob is beautiful

    ReplyDelete
    Replies
    1. noob is beautiful. i like dat quote payeh!

      Delete
  13. aduh aduh apesal neh dik..........huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. hehe.. noob.. lepak la... . kalau xdak noob xdala pro..

    jom baca kejap..=D
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/06/still-jahat-walaupun-dah-solat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup., betul lah kan., semua perkara msti dr bawah sebelum kite boleh dok atas, ye dak?

      Delete
  15. aku noob seratus tahun ke belakang, haha. hai chuu

    ReplyDelete
  16. selalu iqa guna ayat noob kalau nak buat org sentap.
    mcm mber baru nak g club.iqa ckp "kau br nak up ke?so noob" trs dia xjd pegi.kahkah

    noob tu comel ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. adess cik syafiqakarim pon reti bikin org sentap ye hahaha..

      #err..comel la kot :P

      Delete
  17. aku pon noob juga..ak bangga jd noob ...welcome to the club :) kekeke


    http://encikcopypaste.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. i pon noob jugak! my baby oso! haha

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. cik yuyu saje je ni >_<
      da tulis kt situ :-?

      Delete
  20. #aku gelak baca komen atas ni..kekekeke..
    kesimpulannya, kalau niat nak share tak kesahla bende tu baru atau lama.tak sume org dah tau kan.rangkaian kawn die dan kawn kite lain....

    ReplyDelete
  21. haha aku join geli hati bc komen kedua last..baca entry x abis ke pe hihihi

    aku slalu sbut noob time men game lwn bdk lelaki hehe

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.