Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Friday, August 23, 2013

Fibroadenoma


Untuk bacaan Hawa, Wanita, Perempuan, Para Suami dan Bakal Suami..ekeke (≧◡≦) 

Assalamualaikum.
Alhamdulillah operation pada 20hb Ogos lalu berjalan lancar dan sekarang still dalam proses untuk recover. Secara ringkasnya operation tu untuk membuang lump yang terdapat pada bahagian breast. atau dalam term lain dipanggil fibroadenoma. Lepas je doktor sahkan tentang fibroadenoma ni, aku banyak google dan baca tentang pengalaman-pengalaman mereka yang turut pernah berhadapan dengan benda ni. Jadi aku harap tulisan ni akan menambah satu lagi bahan bacaan dari pengalaman aku pulak.

Asalnya aku hanya perasan terdapat ketulan macam saiz biji buah mata kucing tu. At first aku ignore je tapi lama-lama jadi risau pulak. Sekarang penyakit macam-macam. Alhamdulillah doktor cakap 90% bukan cancer. Kenapa? sebab lump tersebut mobile. Maksud kat sini, bila kau rasa ketulan tu dari permukaaan kulit, dia boleh bergerak dan tak statik. Kalau cancer, lazimnya ketulan tersebut keras dan statik. Tak percaya pergi google skang ehee.
Warded di KPJ Kajang
Dari sini, doktor bagi dua choice samaada nak biarkan atau buang through surgery. In fact kalau tak nak buang pun takpe tapi kena pantau sebab lump tu boleh membesar. Membesar dengan cepat atau lambat itu bergantung pada induvidu. Dalam kes aku memang dah lama dalam 2-3 bulan dan aku perasan ada slow growing , and later mungkin akan terus grow jadi aku pilih untuk remove.

Selain tu ade jugak pendapat yang menyatakan yang fibroadenoma ni kalau dibiarkan takut-takut akan bertukar menjadi kanser. Yang ini aku kurang pasti pulak. Mohon kita semua lebih berjaga-jaga dan ambil berat tentang kesihatan terutamanya dalam hal pemakanan. *Aku ingatkan diri sendiri mohon kurangkan makan mii segera. Yelah, kalau dah sakit ape pun tak boleh. Duit bortingkek2 pun kalau badan tak sihat tak guna, ye dak? Oh ya,aku sertakan sekalilah antara gejala awal kanser payudara yang aku cakap tadi ye.

Pautan lain:
Gejala Kanser Payudara
Pengalaman Ultrasound KPJ Kajang

Walau pahit ku telan jua -__-
InshaAllah isnin ni akan ke KPJ semula untuk follow up dan amek result dr doc.

34 comments:

  1. chuu, dia cam kalenjar tu eh? ketul2 lembik2? boleh gerak2? bnyak tnya lak.. hahaha..
    aku penah naik ketul kat ketiak tapi bukan lump. bengkak susu.. urut2 lama2 ilang.. tapi sakit nauzubillah!.. err.. xde kene mngena kot..

    apapun semoga cepat sembuh.. lawa gebar pink!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam kelenjar, takde la lembik mell, keras gak..x statik tu mcm dy x melekat sekali dengan kulit., err tak twu nk explen cemane hee.

      tq mell. aku pun suke gebar dia comel :D

      Delete
  2. semoga cepat sembuh chu... eh... buat bedah besarkan sekali ke? hikhikhik... soalan mintak penampar kan...

    ReplyDelete
  3. harap segera sembuh la.. membalas kunjungan juga ni.. datang2 rupanya kawan sy ni sdg tak sihat... hmmm... insya allah semua okey...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, mse join kopitiam tu tga warded lg. inshaallah..

      Delete
  4. huhuhu.. semoga cpt sembuh chuu.. ingat pantang yg aku bg thu tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ingt, aku da tulis dalam buku nota, tun..blog kau ade malware :(

      Delete
    2. ha ah.. aku bru perasan.. mcm mana nak hilangkan malware tu.. huhuhu

      Delete
    3. wei dah boleh... hahaha.. penat dok meggodek blog sendiri.. hahaha

      Delete
    4. tudia,smngt cmni la yg kite nak tun hee,mohon djauhkn dr malware durjana. nnti aku terjah semula blog kau eton. :D

      Delete
  5. betol..duit tingket2 pun tak guna..sehat itu kaya sejati. moga sehat.

    kueh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waghih je botingkek2..hihi. suka statemnt tuh, sihat itu kaya sejati..:D

      Delete
  6. syukur alhamdulillah...baru krole tau sal ni chuu...krole doakan moga chuu cpt smbuh...obat tu kena makan ikut time ye....byk2 berehat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks krole.. x lMa lg sihat la ni : inshaallah

      Delete
  7. Alhamdulillah semua dah selamat. sakit2 mcm ni pun xboleh ambil ringan kan. cepat sembuh chuu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la cikna, awal2 dlu pn chuu ambil ringan je, alhadulillah smua selamat :)

      Delete
  8. Assalamualaikum sahabatku dikasihi oleh Allah SWT,
    bagaimana kabarmu disana?

    Syafakillah ya,
    semoga Allah melindungimu dan menyembuhkan kesakitanmu, aminn.

    ReplyDelete
  9. salam chuu....

    deno doakan chuu cepat sembuh ya... rajin2 makan ubat dan jumpa doktor ya.... <3

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.

    Betul tu chuu..duit banyak pun, bila dah sakit, terbaring jugak..

    Aku dah masuk half 20 ni, memang lagi bertambah jaga2.. buat PSP n apa2 yg patut. Penyakit zaman skrg ini, ada yg tiba2 je dtg, takda ribut takda pa, tiba2 dah thp kritikal,huhu..itu yg aku takut..

    Semoga kau cepat sembuh, sihat spt sblmnya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lana...yg tiba2 kritikal tu yg takut tuh., ingt dok sehat tup2..semoga kita semua dijauhkan dan sentiasa dlm kesihatan yg baik inshaallah~

      Delete
  11. klau msuk wad mmg dapat gebar cmtu.. best woo rasa suam2 kn, hikk..

    smoga awk cepat sembuh ^^

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.