Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Tuesday, September 11, 2012

Malang Tak Berbau

"Nak ikut tak?"

Tiba-tiba tengahari tu ayah tanya (¬‿¬) Memandangkan time2 ni masa terluang yang melimpah-ruah jadi ku turutkan saja. Petang tu juga bertolak ke Kampung Bukit Kuching, Kuala Selangor.

Keluarga atuk saudara ditimpa musibah. Kiranya abang kepada arwah atuk aku. Habis rumah mereka terbakar. Kira memang totally musnah. Syukur alhamdulillah semua selamat. Masa tiba kat sana, aku terus teringat last aku jejakkan kaki kat situ masa kenduri kahwin anak beliau. Jelas lagi dalam fikiran aku keadaan rumah tersebut. But now yang tinggal hanya rangka rumah yang hangus dijilat api.

Serius atok ni tabah. masa berbual pun boleh gurau2 gelak2 lagi
'Benda dah jadi kan..nak sedih-sedih pun dah tak guna' - atok tu cakap :)
Berita penuh SINI

Menurut seorang makcik kat situ, kebakaran mungkin disebabkan litar pintas. Perkara macam ni lah yang aku takut. Benda yang kita sendiri tak dapat nak jangka. Cuak pulak aku, sampai je rumah terus unplug semua suis2 yang tak pakai.. adess (╯︵╰,) 

Aku nasihatkan korang dan diri sendiri, hati-hatilah dengan perkakas elektrik ni. Sah-sah kita memang simpan api dalam rumah. Jadi gunakan dengan cermat. Bila mengenangkan kes-kes kebakaran sampai ada yang rentung-rentung bagai. Lagi-lagi yang berlaku masa tidur..mana sedar beb. Malang tak berbau walaupun kebakaran mengeluarkan bau (✖╭╮✖) 


P/s: Dengar cerita MRSM Kuala Kubu Bharu ada kebakaran jugak malam tadi. Just mention sbb rumah guwa dekat KKB. Eh!

36 comments:

  1. Takotnya! Never take things lightly when it comes to electricity!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. perlu lebih berhati2 nmpknye

      Delete
    2. takziah untuk keluarga mangsa..
      *ko sebut kkb terus aku teringat roti canai kat mapley tepi pokok besar tu best siot..lama aku tak singgah kkb..

      Delete
    3. erkk mamak pokok besar pon kau tawu. mmg dah pro ni, x dapat nk nafikan ..

      *kau pon da suke potong q ye skang hahaha

      Delete
  2. Allah....mmm malam raye pertama lepas, kat kg sy pn ade rmh tbakar..sedih kesian keluarga tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesiannya, time org lain smbut syawal ditimpa musibah plak..setiap yg berlaku pasti ada himahnye..

      Delete
  3. risau pulak aku dengan perkara2 mcm ni. mintak2 la dijauhkan. litar pintas.. hmm mmg xde sape jangka benda ni boleh jadi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kdg2 kite mmg dah hati2 tp tuhan nak bg jugak., kita redha..

      Delete
  4. kat kawasan rumah aku pun ade kebakaran baru2 ni.. and akibat lalu lintas jugak.. ehh.. litar pintas.. so, berhati2 la kita.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mell ni., aku ingt lalu lintas ape la td =))

      Delete
  5. risau pulak aku, selalunya suis x ambil cakna ngt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah., aku pun cmtu gak., selumber je bio..

      Delete
  6. kalo malang itu berbau pasti takut nak ke mana2... =)


    **bleh lukis vektor free ke? hehe

    tak pandai nak ikut tutorial..

    ReplyDelete
  7. adeh.. memang betullah malang tu memang tak berbau, jadi lepas ni kita kena ambil langkah berjaga2.. bila melibatkan litar pintas ni, kadang2 memang tak dijangka langsung..

    oh, duduk kat kkb je rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kisahnya. apa yg berlaku sebenarnya mnjadi iktibar utk kite semua berjaga2..

      Delete
  8. aku sebelum keluar pastikan beberapa kali semua dah tutup dan cabut... takut ooo figura2 aksi aku hangus T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko mmg wajib buat bnde2 ni., figura kau tu je da brjuta2 Y__Y

      Delete
  9. dulu rumah arwah nenek kita pun berlaku perkara yg sama juga. tinggal tangga je kalau lalu kat situ, hmm

    ReplyDelete
  10. tu la setiap kali keluar rumah mesti tutup suiz utama..

    ReplyDelete
  11. ya allah takotnye.. tu la kan.
    kena beringat selalu gak ni..
    takot short circut masa kita
    xde kat umah.. bahayanye T__T

    ReplyDelete
  12. ya memang malang tidak berbau. kalau dah terjadi apa boleh buat..takdir. cuma kita boleh cegah dengan amalkan langkah2 keselamatan walau tak terjamin la 100% selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aien, kita cume buat yg tbaik je ambil lngkah kselamatan. malang mmg x berbau..

      Delete
  13. Ya Allah dear..mcmner boley jadi cmtu yerk..??..sedih nyer..akibat litar pintas boley memusnahkan semua benda..masyaAllah..Alhamdulillah semua nya selamat..(~___~)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtwu lah kan, dah bnde mmg nak jadi agknye., x boleh nak buat ape. syukur x apa2.

      Delete
  14. nasib baik tiada kehilangan nyawa..Alhamdulillah
    walaupun harta benda habis dijilat api.

    salam perkenalan
    BW di ptg Rabu

    ReplyDelete
  15. mmg agak dasyat la kebakaran tu.. mmg tabah la atok tu.. alhamdlillah, smuanya slamat..

    ReplyDelete
  16. Kalau malang tu berbau, comfirm bau kentut lagi wangi....

    ReplyDelete
  17. kalau malang tu berbau, mesti semua orang taknak pakai deodoran..:|

    ReplyDelete
  18. Tak dapat imagine perasaan bila sumenye musnah camtu je sbb kebakaran ni. Sume harta benda kaen baju, takkan nak beli semula sume kan? Kesiannya atok tu. Pasni aku nak sentiasa beringat r. Tutup sume suis yg tak duna especially bila nak kuwa umah.

    Takziah atas musibah tersebut.

    ReplyDelete
  19. mmg malang tak berbau ttp chuu, ko ttp berbau juga..meuheheh :P

    apapon takziah famili datuk saudara ko tu. Bgusla beliau tak myalahkan takdir..terima dgn seadanya ..

    kt umah aku ni system elektrik die mcm benggong. klu shock mmg die x blackout..on jer memanjang.sigh probality nk kne lintas pintas lg byk kot

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.