Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Thursday, August 26, 2010

kam0 yang bernama lelaki.,yer, kam0 !!


Artikel ni dah tersimpan lame dalam inbox mail saye, mungkin lebih dari 3 tahun.,ermm~


Beza Lelaki dan Wanita

Lelaki

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila
sudah baligh
manakala dosa gadis bujang
ditanggung oleh bapanya.

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri,
dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum
berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.
BERATKAN?

Anak lelaki kena
bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya
dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka
dosa baginya terutama anak lelaki yang tua,
manakala perempuan tidak, perempuan hanya
perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik
pahala dapat kepadanya, kalau buat tak baik
dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi
isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh
membantu. Haram bagi suami bertanya
pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan
pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar
suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan
beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti
gunung dengan semut.

Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang
perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki
mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-
dosa yang ditanggung (ikut kajian laa.)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang
dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena
tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan.
Begitulah kira-kiranya.



Wanita

Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu
keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

Saksinya kurang berbanding lelaki.

Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan
melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu
taat pada isterinya.

Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.

Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah
haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan
dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan
selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan
dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya
dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib
taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari
bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi
harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu
diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki
menerima pusaka perlu menggunakan hartanya
untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan
melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan
oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk
ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana
melahirkan adalah syahid kecil. Manakala
dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan
dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini:
isterinya, ibunya, anak perempuannya dan
saudara perempuannya. Manakala seorang wanita
pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh
4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya
dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga
melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya
cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5
waktu, puasa di bulan ramadan, taat suaminya
dan menjaga kehormatannya.

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi
wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan
tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut
menerima pahala seperti pahala orang pergi
berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat
senjata.


MasyaALLAH...sayangnya ALLAH pada wanita ....


Seorang wanita adalah pelengkap dan
sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki,
tetapi
ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya
adalah istimewa disisi Allah,
maka dengan sebab
itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin...maka dengan keistimewaan itu,
JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-
baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita
dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan
istimewa disisiNYA…


renung-renungkan lah...
ingatan buat diri sendiri dan kita sume.,insyaallah~


brushes; damn c00l


ermm,, just nak share sumthing yang saye rase berguna untuk saye dan kam02 di luar sane..yang memerlukan.. its photoshop..actually saye x de la expert mane pn bab2 photoshop neyh tapi saye memang x bule lari dari benda neyh.,memandangkan ni la bende yang saye stdy.. last week saye rush siapkan asgment untuk subjek rekabentuk grafik 2. photoshop software la yang saye agak arif dalam sume2 family adobe,,hehe~ s0 memang tibai pakai sofware ni gaks nak settle asgment kali ni..

1 hari d0lu.,rakan saye share ngn saye bende ni, berguna sangat dan amat membantu., that why nk share kt sini^^v

ni salah satu website kam0 bule dapatkan banyak sample brushes untuk kam0 download.,brushes untuk pattern, shape, texture sume ade., http://www.brusheezy.com



brushes yang ade kat sini kam0 bule download then install pada ps yang kam0 gunakan~ mcm mane nk install brushes ni sume pada ps klik sini

Samat mencube ^^v

Tuesday, August 24, 2010

the kuduts society: episode- Iv0ry

Ermmm,, sebelum tu nk kenalkan dulu The Kuduts Society^^v

THE KUDUTS SOCIETY
members:
the diva- kuyan
the stylo-kudut
the hardworker-kura
the cool babe-kutun
the rawk star-kuya
the cutie wit the brain-ku'iz
the fasionista-kujey
the sweet buddy-kudai
the animax maniax-kunes
the h0ney bunny-kun0
the taugh gal-kum0i
the jac0b clone-kuyut

dengar name p0n peliks kan,,xD

Ni semua geng aku sekalian yang merenk2 belaka,,hahaxx. s0 aku pon tergolong la same secare langs0ng dan tidak langs0ng==" tadi lepas je klas tibe2 kua plak plan nk berbuka same2 walaupon snanye da lme berniat sedemikian rupe,, hari ini barulah terlaksana kiranya.,cewahh~


Pic atas neyh--> the diva la kononnye,,hehe~ kepala segala kudut nga c0llect order daa~



menunggu waktu berbuka., awal2 lagi da sampai~ tapi x cukup ahli plak, ade 10 owg jep yg dapat menghadirkan diri =="


segala macam ayaq yang tlh di'order'^^v

Sume order masing2 yer~ s0 baget sendrik al-maklumlah xde duet persatuan yg pr0per,,hahaxx~ aku tibai nasi g0reng cendawan PLUS sutun.,auwww..xD ..ngn ayaq tembikai laici yang best~
kenyang perut senang hati,,hee
Alhamdulillah
v^0^v

tipah tertipu~



Semalam aku nga on9 cm bese smbil layan lagu2 yang ntah pape, tetibe ym akuh bergegar..BUZZ~ ad0ii, terlucut jantung aku., grr,, cek tun!

cek tun : 0iii, emegency!!
aku : aa?
cek tun : kawan aku ckp sok ade test SHE -->subjek Hubungan Etnik yg sume owg wajib amek
aku : oii, bia betik doL?

huh, bila dah kua sttement cmtuh mula la menggagau kan., masing2 menggelupur,,hahaxx padahal memang da lame aku ngn rakan2 sekalian x attend kuliah utk SHE. tibe2 ade test plak~

aku pn on la akaun facebook aku,, nk tengok perkembangan yang berlaku,, mak aii~ aku lambat~ da kecoh upenye rakan2 sekalian dgn kab0 angin kus2 neyh=="
tapi masing2 pn x pasti, nk dijadikan cerita aku pn pasang niat--> esok aku kne bangon awl neyh, kene gaks datang kuliah SHE tu, walaupon aku tawu klu ade test pon komp0m aku x ley jawab,,huahua., hurmm,, kuliah SHE neyh kul 8 pagi--> no w0nder la mmg sume liat nk attend pagi2 bute,,kuikui~

Dan pagi2 lagi aku da bangun,, uii semangat kan..tibe2 dtg plak kuliah pagi neyh., aku roger2 nan cek tun nk g skali ngn dia,, sampai je kat lecture hall..

perghhh`

bapak penoh,, x penah2 hall ni penoh en,, tibe2 arini penoh sampai melimpah ruah manusia sekalian yang dtg, baru la aku tahu- kab0 angin kus2 malam tadi upenye da tersebar luas ke segenap telinga,,hahaxx

aii, x risau plak aku ade test,, mmg la bhaii~ kab0 angin je upenye~ kuliah jalan cm bese je, siap bagi kua 1 jam awal lagi tuh! tapi yang bez ni last lecture kowt,,hee~
tipah-tipah sekalian mmg dah kene tipu., satu je aku nk cakap--> ad0ii laaa =="



Monday, August 23, 2010

kam0 da tua,,ngee~


August 23, 2010

Samat ari tua saye ucapkan kepada sayam saye yang da memang tua tapi buat2 mude hee,,semoge panjang umor dan dimurahkan rezeki sentiase,,keje rerajen pastu blanje saye s0kmo ^^, smuge idop aman bahagie disamping org2 tersayam dan..

t'specialL0
.....

happy birthday!!
v^0^v



dah 100.

Teratai yang cantek
dulu suram xde warne
skang x suram lagi
warne yang dulunye luntur
sekarang telah kembali
mewarnai hari dengan seri
dan akan terus berseri

teratai yang cantek
terima kaseh untuk kali yang ke 100
semuge kekal selamenye
bersame,,
teratai yang cantek
^0^

p/s: chu~chuu

Saturday, August 21, 2010

puase.,apekah?!


PUASA OH PUASA~

Bulan puasa orang tahan nafsu mkn, mnum dan dr buat bende x elok.,
tp klu nk cite bab makan, nmpaknya nk tahan nafsu makan tu macam fail je=="
hari2 aku singgah bazaar depan ostel aku, walaupon agak ja0 dr bilik aku, tp bule kate tu la bazar paling dekat ngn aku., makanan yang ade pon bule tahan laa..


Bazaar di RST USM

Tapi kalau da hari2 dok pusing situ pon bosan gaks,,same jep,,hee~
ngap3~ nk cite, time beli x bpe nk ingt dunia--sume bnde nk beli,mate je yg lapar lebeyh, jap lagi da masuk wktu berbuka mula la., aiyakk.,per0t manyak kenyang dow..sape m0 abes kn mknan=="
lalu akn adelah pembaziran di situ.,ngee~
x baek betol!



 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.