Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Friday, April 11, 2014

HALAL



Suami awak kerja apa? Dan Dia tertunduk sambil menjawab. Butir perkataannya antara acuh dengn tidak. "Driver" Tutur yang keluar antara dengar dengan tidak. Waima aku yang duduk bersebalahannya sendiri agak kurang jelas. Apatah lagi sahabat yang duduk bertentangan dengan Dia. Dipisahkan dua botol sos, air suam bersama juadah sizzling yang kami sedang jamah. Dan sebenarnya sahabat itu yang bertanya. "Kerja apa?" Sahabat tanya lagi kerana kurang jelas dan aku nampak Dia semakin tidak selesa dengan pertanyaan itu.


***

"Kalau awak malu dengan pekerjaan suami awak sendiri maknanya macam awak tak dapat terima. Rezeki masing-masing.. Sama macam kalau ayah awak kerja kampung buat ketja kotor-kotor..adakah awak akan malu? Yang penting kerja itu HALAL" kata sahabat. Aku cakap mungkin Dia tak selesa namun kata sahabat ada benarnya.


9 comments:

  1. Replies
    1. amboi tu sebab ade cerpen untuk sampaikan point ko..haha

      Delete
    2. Tp ni reality taw..bukan cereka rekaan hahaha

      Delete
  2. ada certain orang tak selesa to talk about this stuff, doesnt mean dia malu or nak sorok, just not kind of thing to share around unless needed be macam nak isi borang ker apa ker.... just saying :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul. Mmg ade org jenis mcm tu. In fact ade certain things yg kite rase selesa utk bcerita. N things yg kite rase x selasa utk bcerita..depends kot. Ikut orang :)

      Delete
  3. ada org lebih selesa kalau tak dtanya ttg kerja dan gaji ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Sesetengah perkara sensitif utk dikongsi

      Delete
  4. nasib baik aku tak segan keje encik L... bermain myk welding stiap hari...

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.