Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Wednesday, November 9, 2011

Nyamuks dan Buah Getah

Aku membesar sebagai budak kampung. Dulu kat kampung aku tu banyak pokok getah berbeza berbanding sekarang. Berkawan dengan sepupu aku, Wani namanya, muda setahun dari aku. Bila tiba musim buah getah gugur, kami akan jalan-jalan kat area kebun getah. Kutip buah getah yang bertaburan kat atas tanah.


Seronok dok kutip buah getah tapi tak tahu nak buat apa dengan buah getah tu. Dah takde kerja sangat agaknya -___-ll. Al-maklumlah nama pun kebun getah, sah-sah nyamuks berpesta dengan kedatangan kami. Hurung baekkk punya! Tapi, ape der hal.. lantak lah dengan nyamuks-nyamuks sekalian. Yang penting kami dapat kumpul buah getah.

Yang paling best bila dah puas hati dengan hasil kutipan. Masa nak balik rumah kami akan ambil lajak untuk lari sekuat hati. Sebab nak lari dari nyamuks-nyamuks yang sedang hangat menjadikan kami sebagai juadah tengahari. Eceyh!


Tapi at last dah sampai rumah kena marah dengan arwah nenek ada la. Sebab buah getah tu for sure akan dibiarkan bersepah-sepah. Sampai sekarang aku terfikir. Jadah la seronok sangat kutip buah getah time tu -____-ll

Google: Ini la rupa buah getah tu. Ekceli tak sure, buah getah or biji getah :P
Begitulah flashback saya.



26 comments:

  1. main batu seremban syok gak,haha

    ReplyDelete
  2. apakah..hahahhaa.aku kecik kecik dulu pon kutip gak kat kebun nenek aku.tapi aku gesek kat simen sampai panas pastu tenyeh kat orang..panas woo..ekekeke

    ReplyDelete
  3. seronoknye ade kngn cmtu..
    untunglah duk kampung~
    huhu...

    ReplyDelete
  4. Onie: main btu seremban pakai biji getah x syiok, ringan sgt :P

    ReplyDelete
  5. @ Ym.Bundle [Blog.Sampah]: nakal betol kau nih hahaha

    @Asrul "iLham" Sany: kenangan2 :P

    @ aima mazlan: tu la., bila ingt balik senyum je ekeke

    ReplyDelete
  6. buat peluru lastik... hoho... tembak ayam...

    ReplyDelete
  7. aku tak pernak jumpa buah getah. pokok getah pun tgk dari jauh je.

    best zaman kanak kanak. bole baut apa saja.

    ReplyDelete
  8. uit dek,,,dulu kat kmpung aku,,,kumpul biji getah leh jual,,berguni kumpul dgn abg2,n ,,wat bako2,,mcm jual satey tuh,,,if xsilap,,biji getah yg dah keluar dari buah getah,,phm? kn ade "rumah" biji getah duduk sebelom kuar meletop kebeboom tuh,,huhuh ok2,,,phm x??hahahah mengong fyp ni,,,gile den

    ReplyDelete
  9. @ Tukang Karut : hakhak., kompem ayam lari bertempiaran klu tserempak ngn ko XD

    @Hanie: tu la., xde masalah pon kan ^^

    @nano: yeke? jual untuk buat ape? xtwu pulak den.. tapi twu la yg rumah dia yg nano ckp kebaboom tu XD

    ReplyDelete
  10. time budak2 biasa la.. hahaha.. teringat lak time kecik2.. kekeke

    ReplyDelete
  11. hahah... macam telur.. pernah cube masak tak?

    ReplyDelete
  12. aku tolg reply komen jue.

    "mood aku rasanya naik je tahap kemalasan tu"

    jue yg soh aku ckp. hahahahaha

    ReplyDelete
  13. jue je la yg suka prank kol. aku baek je.

    tgk jue ni tak pasal pasal imej i tercalar. hahahahahahaha...best ape prank kan org. hahahahahaha

    ReplyDelete
  14. @eton:kt kmpung ko ade klapa sawit mne ade getah hihihi

    @Umie: telor dinasor ekeke., aku try masak sat g bagi hang mkn nak?

    @Hanie: mmg best prank org, tp kalau sendiri terkena mmg lagi best hakhakhak!

    ReplyDelete
  15. mano ado buah gotah kak, biji gotah ado la. memandai yoo kau. haha,.

    ReplyDelete
  16. haha.. biji getah laa sayang.. ada lak buah getah.. ;p

    ReplyDelete
  17. ko tak habis habis lagi kene kejar nyamuk.

    ReplyDelete
  18. untungla penah main.. aku langsung x penah sentuh ;(

    ReplyDelete
  19. comelnyeeee katun tue...
    da lme xjmpa bji getah tue...

    ReplyDelete
  20. kita pun selalu kutip jugak. lepas tu main masak-masak.ye la dulu mana ada dinner dash jadah semua tu.

    wahhh rinduu zaman dahulu. zaman muda mudi. haha.

    ReplyDelete
  21. haa..sama la.dulu aku balik sekolah lalu kebun getah..kutip..esok nak main lawan 'ketuk bijik getah'.satu lawan satu. sape pecah kalah..

    tak pun buat main congkak kat bawah rumah. congkak gali tanah punya.hahaha

    ReplyDelete
  22. dlu time dok kampung, bersepah buah getah ni.. huhu

    ReplyDelete
  23. buah getah nie main congkak boleh ?huhu

    ReplyDelete

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.