Hello.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
ChuuMuqhlis

Monday, November 7, 2016

Antenatal Class KPJ Selangor, Shah Alam


Gambar masa Antenatal Class di KPJ Selangor

November 7, 2016. Genap usia kandungan ni. Sepatutnya due date hari ni tapi baby belum nak keluar. Pujuk-pujuk baby supaya tolong ibu masa bersalin nanti, kita berjuang sama-sama. InshaAllah. Kalau takde aral insyaAllah bersalin di hospital Kuala Kubu Bharu. Memandangkan Encik Suami ada komitmen terhadap kerja, makanya sekarang aku menunggu masa untuk bersalin di kampung. Sekurang-kurangnya ada mak dan ayah yang boleh tolong tengok-tengokkan aku. Syukur alhamdulillah.

Ok sebenarnya nak share pengalaman aku menghadiri Antenatal Class di KPJ Selangor yang terletak di Shah Alam tempoh hari. Memandangkan ni first baby kan. So tak de pengalaman dalam menguruskan baby. Asalnya kakak ipar aku yang sarankan untuk attend class ni. Dia suggest untuk pergi DEMC mungkin sebab sebelum ni dia pun attend kat situ.  Tapi entah macam mana aku boleh terjumpa KJP punya class ni. Nak ikut agak jauh jugak dari rumah aku kat Cheras. Aku ada survey jugak untuk ke Pantai Hosp. Tapi dah penuh. Nak tak nak aku grab je lah peluang ni. Kami laki bini memang stail terjah je. Lol.

Bayaran sebanyak RM100 per couple. (Pantai hosp lebih murah RM50 something aku tak ingat) Kelas berjalan setengah hari tak lama pun dan memang seronok. Banyak input yang kami dapat. Dalam kelas ni akan diajar cara pemakanan, senaman ketika hamil, cara nak bersalin hinggalah cara pengurusan bayi seperti penyusuan dan urutan bayi. Yang diajar oleh nurse dan doktor berpengalaman. Kebetulan masa aku attend class ni, ramai peserta cancel last minute, last2 ada tiga couple je dalam satu class. Paling penting makan pun sedap haha (dorang provide breakfast dan lunch)

Nak ikutkan kira advantage jugak lah sebab peserta tak ramai jadi lebih fokus. Nak tanya-tanya pun takde lah malu sangat. Sampai-sampai je aku amek tempat betul-betul depan tempat penceramah tu haha. Nampak tak kegigihan kami. Setiap peserta dibekalkan dengan goodie bag flyers dan mag berkaitan pembelajaran, note books dan pen sebatang. Yang best ade goodie bag berupa gift untuk baby yang akan bersalin nanti. Maknye pulak excited hiks!

Untuk sebarang info boleh terus contact dengan pihak KPJ sendiri. Terutamanya untuk bakal ibu yang first time macam aku. Kalau dah anak dua tiga pun boleh. Tak salah tambah ilmu. Tapi yang penting kena cepat sebab takut kelas penuh. Sori tak dapat nak share gambar sebab tekun sangat dalam kelas sampai terlupa amek gambar. Kahkah!

1 comments:

Melalak itu indah.

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan Editted by Chuu Muqhlis. All Right Reserved.